Pensiile vor fi majorate cu 10%, din această toamnă.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a reiterat acest anunț luni seară, la Digi 24, precizând că susține majorarea pensiilor cu doar zece procente, de la 1 septembrie. În opinia sa, această majorare lasă loc și pentru cheltuieli dedicate investițiilor.

Vom crește pensiile, dar îmi doresc să avem cât mai mulți bani pentru investiții, pentru a crea o economie care să poată susține plata pensiilor”, a declarat Florin Cîțu. 

El spune că sunt mai multe scenarii de majorare, „fiecare cu riscul aferent”, și a precizat că varianta pe care o propune el este de zece procente.

Propunerea mea este 10%, să avem bani și de alocații, și de investiții. Efortul va fi de zece miliarde de lei doar pentru ultimele patru luni ale acestui an”, a mai afirmat Florin Cîțu.

El a adăugat și amănuntul conform căruia pentru pensii există bani alocați la buget, dar nu  și pentru creșterea alocațiilor copiilor.

Conform unei legi votate anul trecut în parlament, pensiile pensionarilor ar fi trebuit să crească de la 1 septembrie 2020 cu 40 de procente.

Actualul Executiv a anunțat însă de mai multe ori că o asemenea majorare e practic imposibilă, întrucât nu există resurse financiare disponibile.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban și-ar dori o majorare a pensiilor cu 15 procente, decizia finală urmând a fi luată cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iulie.