53 de poeme, alese şi rostite de Gellu Naum, „ultimul mare suprarealist european“, au fost „gravate“ pe disc.

Volumul „53 de poeme alese şi rostite de Gellu Naum”, publicat în 2010 în seria „Colecţionarul de voci“ a „Bibliotecii de poezie românească“, cuprinde înregistrări din Fonoteca Radio România 1967-1999, o prezentare de Simona Popescu şi un documentar radiofonic de Anca Mateescu, fiind o premieră editorială absolută.

Rarisimele sale performance-uri radiofonice antologate acum datează din 1967/1969/1991/1999 şi provin - chiar dacă par inedite... - din bogatele arhive create de Radio România.

Operele poetico-radiofonice disponibile pe primul compact disc sunt percutant documentate de un al doilea CD, ce reproduce fragmente dintr-o serie de dialoguri cu Gellu Naum, înregistrate de Anca Mateescu în 1999-2000.

Nu-mi imaginez voce mai potrivită pentru lectura poemelor lui Gellu Naum decât chiar vocea lui: melancolică, uneori stinsă, alteori dublată de umor reţinut, ironică sau autoironică, simulând deconcentrarea, ezitarea. Nu sunt «recitări», ci un fel de a vorbi cât se poate de firesc, folosind un anumit ritm, o anumită tăietură sintactică, despre fapte şi întâmplări”, spune Simona Popescu în prefaţa volumului.

Aceste poeme sunt redate astăzi în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului „Gellu Naum”, desfăşurat online, și Fundației „Gellu Naum”.

Inaugurat în 2016, Festivalul „Gellu Naum”, organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia „Gellu Naum”, ajunge la ediţia a V-a în plină pandemie, sub asaltul coronavirusului SARS-CoV-2, declanşator al bolii Covid-19.

Primele patru ediţii au reunit peste 100 de poeţi români şi străini, an de an, în jurul zilei de 1 august, data naşterii lui Gellu Naum.

În 2020, în condiţiile reglementărilor preventive anti-Covid şi sub spectrul „carantinării”, poeţii nu mai pot face drumul spre Bucureşti şi spre Comana, localitatea de la Sud de Capitală în care soţii Naum îşi petreceau fiecare vară.