Rectorul Universității din București (UB), Marian Preda, a declarat, joi, că își exprimă „dezacordul față de decizia de ieri a Parlamentului României care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate, decizie care încalcă principiile democrației și care a fost adoptată fără consultare publică”, potrivit Edupedu.ro.

Reacția rectorului vine după ce Senatul a aprobat miercuri un amendament al proiectului de Lege privind Ordonanța de Urgență nr. 79/2020, pentru modificare și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011. Amendamentul în cauză le-ar permite rectorilor universităților să dețină funcția pe viață, având un număr nelimitat de mandate.

Orice modificare legislativă cu impact național trebuie precedată de o dezbatere serioasă cu toți actorii și cu toate comunitățile profesionale relevante. Consider că modificările succesive ale Legii Educației Naționale, fără consultarea comunităților academice din universități, a devenit în ultimii ani o practică ce trebuie să înceteze. Fundamentarea deciziilor pe consultarea cu societatea este nu doar o condiție a legislației europene pe care România, în calitate de membru, trebuie să o respecte, ci și o regulă esențială a oricărei democrații reale”, a declarat Preda.

Acesta consideră că orice funcție aleasă prin vot ar trebui ocupată de o persoană pe o perioadă limitată de timp, pentru a se evita derapajele democratice.

„Pe de altă parte, pentru a evita derapajele antidemocratice, orice funcție de conducere aleasă prin vot trebuie ocupată pentru o perioadă limitată de timp, așa cum ne demonstrează atât teoriile democratice, cât, mai ales, practicile încălcării acestui principiu care au condus la autoritarism, abuzuri și dictaturi”, a precizat rectorul UB.

Acesta a dat exemplu articolul 120, alineatul 3 din Carta Universității din București care a integrat principiul mandatelor limitate la maxim opt ani.

De altfel, Universitatea din București, prin voința comunității academice de practicare a unei democrații reale, a integrat principiul mandatelor limitate ale rectorului în Carta sa. Articolul 120, Alineatul 3 din Cartă spune foarte clar că nimeni nu poate ocupa funcția de rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada mandatelor, de întreruperi sau de circumstanțele acestora”, a mai explicat Marian Preda.