Președinția croată dăduse termen statelor membre până sâmbătă seara să se pronunțe prin vot, dar unele au cerut mai mult timp.

Europenii tot nu reușesc să se pună de acord pe o listă de țări care, pe baza nivelului lor de contaminare cu Covid-19, ar putea fi considerate “sigure”, permițând cetățenilor lor să vină în Europa în iulie, s-a aflat sâmbătă din surse diplomatice la Bruxelles.

Vineri seară, ambasadorii țărilor din UE și din spațiul Schengen au propus o listă de vreo 15 țări, din care sunt excluse Statele Unite unde epidemia pare scăpată de sub control și care include China, în anumite condiții.

Președinția croată a UE dăduse statelor membre termen până sâmbătă seară să se pronunțe cu ocazia unui vot, dar unele au cerut mai mult timp.“Consultările continuă și se vor prelungi până luni”, a arătat pentru AFP o sursă diplomatică europeană. “Este greu să prevezi un rezultat, dar președinția speră să poată trece la vot luni”,  a precizat această sursă.

China, dar nu Statele Unite

Lista propusă cuprinde 14 țări (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Tailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adauga China, cu condiția reciprocității, deci cu condiția ca ea să primească pe teritoriul său călători venind din UE, potrivit unei surse diplomatice. Sunt admiși și călători din Andorra, Monaco, Vatican și San Marino.

Lista nu cuprinde deci Statele Unite, țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus cu 125.255 de decese din 2.492.246 cazuri înregistrate sâmbătă seară, nici Brazilia sau Rusia.

Lista ar trebui revizuită o dată la două săptămâni.

Dacă controlul la frontiere rămâne de competența fiecărui stat, UE se străduieşte să se coordoneze cât mai mult posibil pe chestiunea călătorilor care vor fi admiși pe teritoriul ei, în virtutea liberei circulații care se reia în spațiul Schengen, odată cu ridicarea restricțiilor decise pantru a lupta contra coronavirusului.

Călătoriile neesențiale spre UE sunt interzise de la jumătatea lui martie. Această măsură trebuie să fie ridicată treptat începând de la 1 iulie, privilegiind călătorii veniți din țări a căror situație epidemiologică este asemănătoare cu cea din UE, unde pandemia a dat înapoi, sau chiar mai bună.

Anumite țări turistice se arată doritoare să-și redeschidă granițele fără întârziere. Grecia a început de la 15 iunie să-și deschidă aeroporturile pentru mai multe țări din afara UE, printre care China, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Propunearea europeană fixează mai multe criterii epidemiologice pentru ca o țară să fie pe lista celor admise, în special rata de noi cazuri de Covid-19 apropiată sau mai mică de 16 la 100.000 de locuitori (media în UE) în ultimele 14 zile. Dar și o tendința spre stabilitate sau scădere a noilor cazuri, precum și măsurile instituite de o țară pentru a lupta contra pandemiei, printre care practica testării.

Mai multe state membre au apreciat totuși ca “problematică” fiabilitatea datelor epidemiologice furnizate de terțe țări, în special China.

Sursa: Le Soir