Comisia Europeană a aprobat achiziția unei cantități de Remdesivir în valoare de 63 de milioane de euro, care va fi distribuită în mod echitabil la nivelul celor 27 de țări ale Uniunii Europene și a Regatului Unit al Marii Britanii.

Remdesivirul a devenit, la sfârșitul lunii iunie, primul medicament autorizat pentru tratamentul împotriva COVID-19. A urmat imediat achiziția tuturor celor 500.000 de doze, anunțată de către Departamentul de Sănătate al Statelor Unite și semnarea a 5 acorduri de licență cu alte companii farmaceutice, pentru accelerarea procesului de producție pentru a se asigura necesarul la nivelul celor 127 de țări.

Stocurile revin în UE din luna august

Țările Uniunii Europene și Regatul Unit al Marii Britanii vor intra în posesia loturilor începând din luna august. Distribuirea cantității de Remdesivir  la nivelul fiecărei țări se va face în mod echitabil, în tranșe. Prima va acoperi necesarul pentru primele trei luni, iar din luna octombrie se va pregăti o achiziție comună, stabilită la nivelul Comisiei Europene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinanț, cantitatea de Remdesivir va fi suficientă pentru tratarea unui număr de 30.000 de pacienți cu simptomatologie gravă de COVID-19.

 Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară în Comisia Europeană, Stella Kyriakides „ A fost semnat un contract. Acesta va permite livrarea de tratamente de la începutul lunii august pentru mii de pacienți. Comisia nu lasă nicio piatră neîntoarsă în eforturile sale de a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijină dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului. Acordul de ieri este un alt pas important în lupta noastră pentru a depăși această boală.”

Remdesivirul a intrat recent în schema de tratament a pacienților diagnosticați cu COVID-19 aflați în stare gravă. Introducerea condiționată pe piață a medicamentului a fost autorizată de către Comisia Europeană, la sfârșitul lunii iunie.