Pentru prima dată în istoria învățământului modern, o întreagă generație de copii a planetei nu a mai mers la școală. Pentru cei mai vulnerabili dintre ei, acest lucru a însemnat marginalizare. Organizația Salvați Copiii dă voce dorinței copiilor din România și lansează campania - „Vreau la școală”.

Aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educație, în timpul măsurilor de izolare impuse de pandemie, neavând la dispoziție o tabletă sau un computer.

Campania aduce în centrul atenției restabilirea dreptului tuturor copiilor la educație, grav afectat de criza Covid-19 și de izolare, și solicită autorităţilor implementarea unor măsuri concrete de corectare a consecințelor, precum și de prevenire a unor situații similare, în contextul începerii noului an școlar „21% dintre școlile din Romania nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la şcoală, iar 47% dintre elevi nu au folosit tableta sau computerul pentru participarea la cursurile online.

Creșterea finanțării educației este singura cale prin care toți copiii pot avea acces în mod egal la educație! Invităm publicul larg să posteze o fotografie sau un video cu mesajul copiilor „Vreau la scoala”, însoțite de hashtag-ul #VreauLaScoala și să ne ajute să dăm voce copiilor care nu au acces la un dispozitiv electronic sau o conexiune la internet”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Campania „Vreau la şcoală” a fost lansată în cadrul ediţiei a 19-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Spotul campaniei va fi derulat înaintea tuturor proiecţiilor pentru a informa publicul despre dorinţa copiilor de a se întoarce la şcoală şi pentru a motiva un număr cât mai mare de oameni să contribuie pentru a da o voce copiilor şi a genera împreună o schimbare concretă.

Aproape trei milioane de elevi vor reveni la școală în luna septembrie, iar şcoala nu va mai fi la fel ca înainte. Atât școlile, cât și familiile nu trebuie să se confrunte singure cu aceste provocări.

Ne bucurăm să lansăm campania Vreau la şcoală! în cadul festivalului internaţional de film TIFF şi mulţumim organizatorilor care au rezonat cu iniţiativa noastră de a da o voce copiilor şi, bineînţeles, cu dorinţa copiilor de a învăţa”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

Organizația Salvați Copiii România face apel public către autorități ca niciun copil să nu mai fie lăsat în afara școlii.

Este nevoie de asumarea angajamentului de creștere a finanțării educației, singura cale care permite implementarea de măsuri și planuri de recuperare la nivel național în ceea ce privește educația în contextul Covid-19”, a continuat Gabriela Alexandrescu.

Raportul „Salvați-ne educația” (Save Our Education , lansat la nivel global de Save the Children International), estimează că, la începutul lunii aprilie 2020, în încercarea de a stopa răspândirea virusului Covid-19, 1,6 miliarde de elevi la nivel global - 91% din numărul total - nu mergeau la școală. Pentru prima dată în istoria învățământului modern, o întreagă generație de copii la nivel mondial își întrerupea studiile.