De patru ori campioană în seria mondială Red Bull Cliff Diving, australianca Rhiannan Iffland și starul în ascensiune al României, Constantin Popovici, au plonjat la 120 m sub pământ, în lacul subteran din Salina Turda, una din cele mai vechi mine de sare din lume.

Într-o încercare cum nu s-a mai văzut, cea mai bună sportivă din cliff diving și primul sportiv român din seria mondială, Constantin Popovici, au împins limitele săriturilor de la mare înălțime la următorul nivel, după ce au plonjat de pe platforma montată pe pereții de sare ai Minei Terezia, un uriaș clopot de 90 m înălțime şi 75 m diametru.

La o adâncime de 120 m sub pământ, înconjurați de un decor desprins parcă dintr-o lume science fiction, și modelat, de-a lungul timpului, de sare și de oameni, corpurile sportivilor și-au redus viteza de la 85 km/h la 0 la aproape de două ori viteza obișnuită datorită densității mari a apei.

În timp ce mineritul în această cameră s-a oprit în 1880, iar mina de sare a devenit recent o destinație turistică, săriturile de la mare înălțime au fost adăugate printre atracții abia anul acesta.

Am reușit o premieră,” a spus Rhiannan, în vârstă de 29 de ani, completând: ”Prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață. Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă concentrez psihic după acest an special. A fost dificil să mă poziționez în locul în care eram anul trecut astfel încât să îmi blochez fricile, să urc la înălțime și să sar, pur și simplu.

Condiții diferite față de cele din mare

Temperatura apei și a aerului de 12°C a ridicat cele mai mici probleme, scufundarea în apă cu salinitate ridicată venind cu o forță arhimedică mai puternică și o scădere mai rapidă a vitezei corpului la intrarea în apă. Cu o salinitate de opt ori mai ridicată decât cea a mării Adriatice – 260 g/l vs. 33gr/l - sportivii au staționat complet la 2.5 m adâncime, comparativ cu 5 m atunci când sar de la 27 m înălțime. Pe lângă acest aspect căruia au trebuit să-i facă față, sportivii au avut de înfruntat și provocarea efectuării săriturilor în lipsa luminii naturale.

”De pe platformă, aproape că atingeai peretele cu capul sau mâinile, așa că e o provocare să împingi și să sari în locul potrivit ca să eviți apele mai puțin adânci - e cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea. Sunt fericit să fiu primul român care sare de la mare înălțime într-un loc atât de special. Nu am mai avut această oportunitate și sunt foarte entuziast că treaba asta se întâmplă în acest loc simbolic din regiunea Transilvaniei. Am mai fost în mina asta înainte și e o ocazie unică”, a afirmat și Constantin Popovici.

După această experiență extraordinară, cei doi abia așteaptă reîntoarcerea la competițiile din cadrul Seriei Mondiale Red Bull Cliff Diving din 2021. Având în vedere contextul sanitar actual și aspectele care țin de siguranță, calendarul va fi anunțat la începutul anului viitor.