Sinaia este orașul din România cu cel mai mare număr de clădiri clasate ca monumente istorice, raportat la numărul de locuitori. Arhitectura oraşului poartă amprenta și semnătura unora dintre cei mai importanți arhitecți români, precum: Ion Mincu, Toma Socolescu, Paul Smărăndescu, Duiliu Marcu sau Grigore Cerchez.

Imobilul, cu 16 camere şi 12 băi, este scos la vânzare cu 1,22 milioane de euro.

Casa Anastasie Simu sau Vila Retezat, aşa cum mai este cunoscută în prezent, este proiectată și construită în stilul Renașterii Germane de la începutul secolului XX de arhitectul ceh Karel Liman, bun prieten al regelui Carol I, pentru care proiectează Castelul Pelișor și holul de onoare al castelului Peleș, toate având elemente comune specifice acestui curent artistic, potrivit Romania Sotheby’s International Realty.

Arhitect șef al Casei Regale a României între 1894-1929, Karel Liman s-a născut în Cehia în 1855, într-o familie de tâmplari. Moștenind pasiunea pentru prelucrarea lemnului de la tatăl și bunicul său, Liman urmează cursurile Facultății de Arte Frumoase din Praga iar mai apoi Bauakademie din Munchen. Stabilit la Viena în jurul anului 1880, Liman acumulează experienţă prin colaborarea cu atelierul de arhitectură Fellner&Hellmer din capitala Habsburgilor. El a contribuit la elaborarea planurilor Palatului Albert de Rothschild din Viena, realizate sub îndrumarea arhitectului Gabriel-Hippolyte Destailleur şi a Casei de vânătoare a prinţului Christian de Hohenlohe-Ohringen de la Javorina, Slovacia. Recomandat de Destailleur lui André Lecomte du Noüy, arhitect francez stabilit de asemenea în România, Liman este angajat al Serviciului de Arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, în cadrul Comisiei Monumentelor istorice din România, calitate în care a participat la restaurarea bisericilor Sfântul Nicolae și Sfinții Trei Ierarhi din Iaşi şi a Bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

În slujba Casei Regale, pe lângă Castelul Pelișor și proiectul complex de reamenajare a Peleșului, Liman semnează și alte proiecte cum ar fi Cuibul Prințesei (1894), extinderea Palatului Cotroceni, casa Prințului Carol din București, cabana Regelui Ferdinand din Lăpușna, reamenajarea Castelului Bran, și câteva clădiri în Sinaia: Vila Economat, Corpul de Gardă, Grajdurile Regale sau Vila Retezat.

După moartea arhitectului, casa a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-1935), doctor în ştiinţe politice şi administrative, mare iubitor de artă si colecţionar pasionat, primul român care a ridicat un muzeu particular, la Bucureşti, în 1910.

În 1927, Simu a donat statului român cele peste 1.200 de opere de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă adunate de-a lungul anilor. O parte din colecţie este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României, iar o alta în colecţia Simu de la Pinacoteca Bucureşti.

Arhitectura casei, tipică Renașterii Germane, impresionează atât la exterior cât și la interior

Fațada este preponderent de piatră, punctată cu bosaje de colț și decorațiuni ceramice viu colorate. Interiorul este exuberant, remarcându-se bogăția de decorații în lemn, tavanele casetate, pictate, și în special vitraliile de o frumusețe aparte, perfect conservate până astăzi. Amplasarea în Sinaia este una ideală, fiind suficient de aproape de centrul orașului încât să se poată ajunge aici printr-o plimbare de câteva minute, dar în același timp suficient de izolată pentru a oferi intimitatea și detașarea unei vacanțe la munte. Vila este renovată și funcțională, oferind în acest moment servicii de cazare în 8 camere, 2 apartamente și 1 garsonieră și având o evaluare de 8.8/10 pe una dintre cele mai importante platforme de rezervări online.