În luna august sau la finele lui septembrie românii ar putea fi chemați la urne pentru adoptarea sau nu a unui nou referendum. E vorba despre cel intitulat „Fără penali în funcții publice”, o inițiativă a celor de la USR, trecută și de girul Curții Constituționale a României, dar blocată multă vreme prin sertarele Parlamentului.

O dată cu modificarea opticii celor de la PSD față de această inițiativă, avem însă șanse mari ca ea să fie pusă în practică.

Liderul USR, Dan Barna, i-a cerut luni președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care e și liderul interimar al PSD, ca referendumul să nu fie stabilit pentru luna august, una dedicată prin tradiție concediilor, dar și una extrem de călduroasă.

Barna a propus, din motive economice, dar și de agendă electorală, ca referendumul să fie organizat simultan cu alegerile locale din 27 septembrie. Până în prezent nu e însă foarte clar dacă propunerea sa se bucură sau nu de susținerea PSD.

Conform legilor în vigoare, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.

Cele mai recente referendumuri aduse în fața românilor s-au consumat în toamna lui 2018, dedicat familiei, dar și în primăvara lui 2019, pe tema Justiției din România. Cel dintâi a fost respins, al doilea adoptat, dar fără a fi adus și efectele scontate.