După 61 de reprezentaţii susţinute în faţa bucureştenilor de 16 instituţii şi companii teatrale, în 23 de producții, cele 11 săptămâni ale acestei stagiuni de „Teatru în TVR“ devin cel mai important eveniment cultural al anului 2020 din România - ca durată şi desfăşurare.

Timp de trei luni, în Grădina TVR, 280 de creatori din zona teatrului au avut ocazia de a-și face profesia în condiții de siguranță deplină.

Teatru în TVR, aflat la a patra ediție,  are la bază un concept care i-a permis să fie prompt şi adaptabil noilor realităţi ale vieţii teatrale. De aici, şi recordurile ediției: durată, numărul de reprezentaţii, capacitatea sălii, varietate de genuri, diversitate de participanţi. Fiecare reprezentaţie a însemnat, însă, o responsabilitate uriaşă pentru noi, căci să creezi condiţii optime pentru desfăşurarea actului artistic, oferind în acelaşi timp siguranţa sanitară pentru toţi cei implicaţi: actori, spectatori, personalul tehnic, nu este cel mai la îndemână lucru. Faptul că proiectul a trecut cu bine atât de barierele create de teama infectării, cât şi de cele ale temperaturilor caniculare sau tomnatice, îi conferă şi titlul de a fi fost un onest instrument de măsură. Un fel de sano-termo-baro-metru care arată cine (mai) are nevoie de teatru. Mulțumiri tuturor!”, a declarat Demeter Andras Istvan, manager de proiect.

Repertoriul a inclus 13 titluri de la teatre din București și Pitești (Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Evreiesc de Sat, Teatrul Stela Popescu, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul "Alexandru Davila" Pitesti), opt de la companii independente din Bucuresti si Timisoara (Compania Lui's Art, Teatrio, Fundatia Elvira Godeanu, Auăleu, Artistik Distopia, Compania Teatrala Zona, Teatrul Arte dell' Anima, Teatrul InDart), un spectacol studențesc de la UNATC și un teleplay al Casei de Producție TVR – „Caligula“, în regia lui Silviu Jicman.

Stagiunea 2020 „Teatru în TVR” a găzduit o serie de evenimente inedite, precum spectacolul memorial „Brâncovenii” și luminarea în roșu a Grădinii TVR cu ocazia Zilei Naţionale pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, spectacolul „Sarmale cu dragoste”, susţinut de Trupa Lui's Art și dedicat celor din „linia întâi”, care luptă împotriva pandemiei de COVID-19, spectacolul „Mazurka”, jucat în prezenţa Ambasadorului Statelor Unite, Adrian Zuckerman, a Ambasadoarei Austriei, Isabel Rauscher, şi a regizorului Alexander Hausvater, premiera de gală a producţiei de teatru tv „Caligula”, în regia lui Silviu Jicman, spectacolul „Pygmalion”, oferit de absolvenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale (spectacol de licenţă an III) sau lansarea celui de-al doilea volum „Destine ca-n filme”, semnat de Iuliana Marciuc şi Oana Georgescu.

Vineri, 2 octombrie, va avea loc ultima reprezentație a stagiunii 2020 „Teatru în TVR”.

De la ora 20.30, pe scena din Grădina TVR, actuala stagiune se va încheia cu spectacolul „Oglinda neagră”, după texte de I. L. Caragiale, realizată de echipa Teatrului Nottara.

„Oglinda neagră” este o poveste muzicală de Cristina Juncu, realizată după texte de I.L.Caragiale, pe beat-uri de Sever Bârzan și Iulian Sfircea, cu: Rareș Andrici; Mihaela Subțirică; Vlad Bălan; Cristina Juncu; Crenguța Hariton. Scenariul este semnat de Vlad Bălan și Cristina Juncu.