Programul de finanțare Casa Eficientă Energetic, prin care 9.000 de români pot accesa câte 15.000 de euro pentru a-și eficientiza energetic locuințele, a fost lansat marți de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Aplicaţia online pentru înscriere este disponibilă începând de marți, 15 septembrie, ora 13:00, pe site-ul www.afm.ro.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, lansează astăzi Programul de finanţare Casa Eficientă Energetic. Aplicaţia online pentru înscriere va fi disponibilă începând cu ora 13:00, pe site-ul www.afm.ro. Prin Programul Casa Eficientă Energetic, care are un buget de 430 de milioane de lei, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele“, a informat ministerul.

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră, în speţă creşterea eficienţei energetice şi/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuinţele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcţie având regim de înălţime de cel mult trei nivele.

Românii pot beneficia de o primă energetică în valoare de până la 15.000 de euro. Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menţionată.

Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie“, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Cheltuieli eligibile

Printre cheltuielile eligibile ale programului se numără instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.

Toţi cei interesaţi de programul Casa Eficientă Energetic vor depune online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.