Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a informat că peste 200.000 de persoane s-au programat deja pentru vaccinare în etapa a doua, până duminică la ora 11:00, dintre care circa 100.000 au folosit platforma online.

"În perioada 15 ianuarie, orele 15,00, până duminică, 17 ianuarie, orele 11,00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a II-a de vaccinare (115.954 adulţi peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecţiuni cronice şi 46.510 angajaţi din domenii esenţiale)", a transmis STS, prin intermediul unui comunicat de presă.

STS arată că, din punctul de vedere al modalităţii de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat în felul următor:

* Individual direct în platformă - 104.655 de persoane
* Prin intermediul medicilor - 13.343 de persoane
* Telefonic, prin Call Center - 29.825 de persoane
* Prin intermediul angajatorului - 61.447 de persoane din domenii esenţiale.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale recomandă cetățenilor să acceseze periodic platforma, pentru a veridica introducerea unor noi centre de vaccinare sau disponibilizarea unor locuri noi, în contextul în care aplicația se actualizează pe baza datelor furnizate de INSP.

Persoanele cu afecţiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

* Individual, direct în platformă
* Prin intermediul unui aparţinător - pot fi înscrise şi programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin „Adaugă beneficiar”
* Prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială.

"Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecţiunii. Dacă persoana nu se regăseşte în evidenţă, este necesară contactarea medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice şi furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare", mai anunță STS.

Totodată, programările pot fi efectuate de către medicul cu pacienți care au afecțiuni cronice, iar în acest caz nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

Mai mult, programările pot fi făcute telefonic, prin Call Center, utilizând numărul de telefon 021.414.44.25.