Arborele de tei este un campion al sănătații, toate părțile acestui copac având valoare pe plan medicinal.

Cu un parfum dulce, uimitor şi care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dar nu numai atât. Teiul este și protector al casei, un foarte bun calmant și un material durabil pentru instrumente muzicale. Iată câteva curiozități despre tei, ale cărui flori degajă un parfum minunat în această perioadă:

 • În antichitate se făceau băi de tei pentru a destinde trupul și spiritul. Băile cu ceai din flori de tei sunt cunoscute pentru calmarea oboselii nervoase, insomniei și anxietătii. Fac minuni în cazul copiilor iritabili sau hiperactivi.
 • În Roma Antică, teiul simboliza iubirea conjugală și fidelitatea în cuplu, fiind în același timp și arborele lui Venus (zeița iubirii) și al Iunonei (zeița înțelepciunii). Cuplurile tinere își împodobeau altarul casei cu ramuri de tei înflorite, pentru a beneficia de înțelepciune și stabilitate.
 • Încă din Evul Mediu, cărbunele din lemn de tei era folosit în satele românești ca leac sigur contra ulcerului stomacal, flatulenței și constipației. Se luau 2 lingurițe de cărbune pisat, în apă.
 • Triburile germanice de acum două milenii considerau teiul ca fiind un arbore al păcii și dreptății. În fiecare an, vara, era adorat ca arbore sacru și sărbătorit cu dansuri și muzică. Judecata tribală se făcea la tulpina unui tei, pentru a ajuta judele să dea verdictul corect.
 • Prezicătorii sciți împărțeau o frunză de tei în trei bucăți egale, pe care le înfășurau în jurul degetelor de la mâna stângă, pentru a obține inspirația și a căpăta puterea de a ghici viitorul.
 • În Estonia și în Lituania există obiceiul ca femeile tinere să aducă ofrande de hrană la un tei înflorit, cerând fertilitate și liniște în familie.
 • La români, ramurile de tei înflorit sunt aduse acasă de Rusalii, după ce au fost sfințite de preot la biserică, fiind ținute la ușă ori lângă icoane. Se păstrează toată vara, având darul de a alunga grindina și furtunile distrugătoare, menținând seninul în casă.
 • În astrologie, teiul este asociat cu luna, miresmei sale fiindu-i atribuit un efect afrodiziac.
 • Pentru îngrijirea pielii: ceaiul din flori de tei proaspăt preparat poate fi folosit ca și loţiune pentru ten. Ceaiul de tei ajută la regenerarea pielii. Deoarece florile de tei ajută la reducerea inflamațiilor, ceaiul de tei este un remediu excelent pentru ochii umflati.
 • Mierea din flori de tei este unul dintre cele mai apreciate produse în toată lumea. Are o puternică aromă de tei, ca un parfum proaspăt, reflexe galben-aurii, uneori și verzui, și este fluidă. Mierea de tei are o puternică acțiune antibacteriană la nivelul căilor respiratorii.
 • Parfumul florilor de tei ne aduce pace în suflet, ne face meditativi și ne îmblânzește inima, pregătind-o pentru marile împliniri ale verii.
 • Lemnul de tei, partea truchiului care se găseste sub scoarța teiului acționează în special la nivelul ficatului și a vezicii biliare. Aceasta permite ficatului să filtreze mai bine toxinele din sânge și ajută vezica biliară să secrete o cantitate mai mare de bilă.
 • În coroana teiului, nu cad niciodată săgeţile trăsnetelor, explicaţia fiind magnetismul diferit al teiului, faţă de cel al altor arbori. Este ştiut că ţăranii, prinşi pe câmp de ploile repezi de vară, aleargă să se adăpostească sub un tei singuratic, evitând alţi arbori care ar atrage fulgerele. În plus, umbra teiului nu provoacă răceli sau boli pulmonare, aşa cum se poate întâmpla cu persoanele care dorm la umbra nucului.
 • Deoarece este ușor de prelucrat și are proprietăți acustice bune, teiul este folosit pentru crearea unor instrumente muzicale precum chitara electrică sau instrumente de suflat.
 • Din lemnul de tei sunt adesea create jaluzele și obloane, el fiind ușor de adaptat la finisajele naturale și este ușor de vopsit. Tot din lemnul acestui copac se pot obține fibre, prin înmuierea timp de o lună a scoarței, până când fibrele din interiorul scoarței pot fi ușor separate. Aceste fibre au fost în trecut folosite în special de japonezi pentru crearea hainelor.