Pacienții care suferă de o formă mai rară de cancer pulmonar, fără celule mici - de tipul ALK-pozitiv, au acces, începând din luna iunie, la un tratament oncologic țintit, decontat prin Programul Național de Oncologie.

Cancerul pulmonar fără celule mici este cea mai frecventă formă de cancer pulmonar întâlnită. Statistic, ne referim la aproximativ 75% din cazuri. Dintre acestea, 5% sunt din categoria ALK-pozitiv și necesită o schemă specială de tratament.

Terapie țintită pentru pacienții cu această formă rară de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar se împarte în mai multe tipuri: formele fără celule mici și formele cu celule mici. În funcție de tipul de celule, tratamentul oncologic recomandat de medici este diferit.

Începând din luna iunie, pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar fără celule mici, din categoria ALK-pozitiv beneficiază de tratament țintit, decontat prin Programul Național de Oncologie. În România este estimat un număr de 136 de pacienți diagnosticați cu această afecțiune.

Cancerul pulmonar, diagnosticat prea târziu în cele mai multe cazuri

Rata de supraviețuire în România a pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar este mult mai mică decât în alte țări. Unele dintre motive ar fi: diagnosticul într-un stadiu avansat al bolii și inițierea tardivă a tratamentului.

Cancerul bronhopulmonar reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în toată lumea, deoarece frecvent este diagnosticat în stadii avansate, mai ales în țara noastră ca urmare a lipsei screeningului pentru această afecțiune. Fumatul este unul din factorii ce determină apariția acestei boli, dar a fost raportată o creștere a incidenței cancerului pulmonar non-microcelular, în special adenocarcinom, la nefumători sau la fumătorii ocazionali. Acest nou tratament, destinat pacienților cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supraviețuire mai îndelungată fără semne de boală și reduce riscul apariției metastazelor cerebrale”, a declarat Polixenia Iorga, Medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Universitar de Urgență București.

Care sunt cauzele acestui tip de cancer

Cancerul pulmonar fără celule mici, din categoria ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic) este o formă mai rară de cancer și este cauzată de fuziunea sau rearanjarea unei gene. Acest lucru provoacă o exprimare anormală a proteinei ALK ce determină o creștere accelerată a celulelor tumorale la nivelul plămânului.

Jumătate dintre pacienții diagnosticați cu această formă de cancer sunt atipici din punct de vedere al categoriilor de risc, de exemplu, peste jumătate au vârsta de sub 50 de ani și peste 70% nu sunt fumători.

Tratamentul este utilizat în întreaga lume

Terapia este aplicată ca tratament de primă linie în 88 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Japonia, China și în majoritatea țărilor din Europa și se administrează pe cale orală la pacienții în stadiu avansat.