Zeci de invitați sunt așteptați în acest an la TIFF - Festivalul Internațional de Film Transilvania, măsurile de protecție și distanțare fiind obligatorii pentru toți cei prezenți la festival, transmit organizatorii.

Organizat în acest an exclusiv în aer liber, în 13 locații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, TIFF își deschide porțile vineri, cu trei proiecții sold-out ale comediei romantice „La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani” (r. Nicolas Bedos), în Piața Unirii, USAMV și Báthory.

Spectatorii prezenți la Gala de deschidere, începând cu ora 21.00, vor avea parte de o surpriză muzicală specială.

Piața Unirii va deveni locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics - un nou concept al compozitorului și producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.

Seara va continua cu proiecţia filmului „La Belle Epoque/ Cei mai frumoși ani”, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant, actrița distinsă în acest an cu trofeul César pentru interpretare.

În paralel, o a doua proiecție a filmului va avea loc la USAMV, în curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Aici, publicul va urmări un performance al Cluj Tango Orchestra - prima orchestră de tango argentinian din România.

Accesul la aceste proiecții se va face cu o oră înaintea începerii lor, pentru a se respecta măsurile de siguranță și distanțare socială.

Primul weekend de festival va aduce pe marele ecran titluri din Competiția oficială TIFF.

Cinefilii care nu vor putea fi prezenți la Cluj vor avea posibilitatea de a urmări filmele online, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro).

Weekend la Castel reprezintă două seri cu proiecții speciale, organizate în decorul Castelului Bánffy din Bonțida.

Sâmbătă, pe 1 august, de la ora 21.30, Jean-François Zygel, un nume sonor în muzica clasică, va acompania live „Faust” (1926), capodopera lui F.W.Murnau, urmată de proiecția filmului „Geaca de piele” (Deerskin, r. Quentin Dupieux), programată la miezul nopții.

Duminică, de la ora 21.30, cinefilii vor urmări aici „Fii ca apa” (Be Water, r. Bao Nguyen), documentarul despre Bruce Lee, iar de la 23.45, istoria muzicii electronice se va derula pe marele ecran în „Noul val” (Le choc du futur), în prezența regizorului Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague.

Toate evenimentele incluse în programul acestei ediții se vor desfășura în aer liber, iar regulamentul de participare la proiecții va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanții și invitații ediției, cât și de organizatorii festivalului.

Accesul și participarea publicului vor fi permise numai cu condiția purtării măștii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata evenimentului.

Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C.

În toate zonele de aşteptare (la intrare, la toaletă sau la ieşire) participanţii trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 m, iar pe scaune, distanţa fizică între persoane va fi de 2 m.

Numărul locurilor este limitat la toate proiecțiile TIFF, iar singurul punct de vânzare a biletelor se află în Piața Unirii.

În restul spaţiilor, biletele nu vor putea fi achiziţionate la fața locului, ci exclusiv on-line, de pe tiff.eventbook.ro.