Pe Valea Doftanei, un loc mai puțin cunoscut turiștilor, natura a creat peisaje fermecătoare. Aici găsești una dintre ultimele păduri virgine din România, Cheile Doftanei cu pereți aproape verticali, Barajul Paltinu – unul dintre cele mai frumoase din țară și, nu în ultimul rând, Lacul Păltinoasa cel de smarald, o veritabilă „mare montană“. 

Pe Valea Doftanei, care se întinde în nordul județului Prahova pe aceeași suprafață cât Sinaia, Bușteni și Azuga la un loc, poți ajunge ușor. Doar 120 de kilometri desparte Bucureștiul de Valea Doftanei, prin Câmpina lui Grigorescu și a lui Hașdeu, aflată la răscruce de drumuri. După ce lași în urmă colinele domoale, Muzeul Doftana de la Telega și Cheile Brebului, valea se îngustează și capătă frumuseți montane desăvârșite. 

Barajul Paltinu, frumusețe și grandoare

Înainte de a intra în localitatea Valea Doftanei, o așezare cu puțin peste 2.800 de gospodării înșirate ca o salbă pe terasele în trepte, vei vedea cum apele râului Doftana au fost zăgăzuite prin construcția barajului Paltinu, unul dintre cele mai frumoase din țară.    

Barajul Paltinu, care are 108 meri înălțime și 460 de metri lungime a coronamentului, a fost construit între 1966 și 1971 și este primul din țară în dublu arc cu rost perimetral. Are ca sarcină principală alimentarea cu apă a municipiilor Ploiești și Câmpina și irigarea a 9.000 de hectare de teren agricol, însă aici se produce și energie electrică, grație hidrocentralei instalate la piciorul barajului. Paltinu a fost obraznic încă de la construcție, astfel că barajul a avut nevoie de consolidări de mai multe ori pe parcursul ultimilor 45 de ani.

Mica mare montană sau lacul de smarald

Barajul grandios Paltinu a format prin forța sa un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu „o mică mare de munte“, unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România, grație culorii speciale, unice în peisajul autohton. Este vorba de Lacul Păltinoasa sau Lacul Paltinu. Ascuns de pădure și de barajul înalt de peste 100 de metri, Lacul Paltinu încântă privirile în orice anotimp. Însă, începând din luna aprilie și până la final de august, în zilele cu cer senin, lacul capătă o culoare specială, unică în peisajul românesc – luciul apei devine verde smarald. Această culoare se atenuează în sezonul rece. 

Explicaţia acestui efect optic se datorează zonei în care se află „marea dintre munţi“, aşa cum mai este cunoscută zona. Valea în care s-a format Lacul Păltinoasa are oarecum forma unui cornet, iar pe margini, pe toată circumferinţa luciului apei, se află pădure de brazi şi foiase. Astfel, în zilele însorite de vară, verdele crud al pădurii se reflectă ca într-o oglindă în apă. Tonalitatea de albastru smarald se poate observa cel mai bine la miezul zilei, atunci când razele soarelui cad perpendicular pe luciul apei. Odată cu lăsarea serii, intensitatea culorii se estompează.

Situat la o altitudine de 650 de metri, Lacul Păltinoasa ocupă o suprafață de 215 hectare. Fie că mergi pe Valea Doftanei pentru relaxare sau odihnă, fie pentru pescuit sau pentru călătorii pe munții din jur, zona este superbă și, din păcate sau poate chiar din fericire (depinde din perspectiva cui privești), zona este puțin știută de turiști deși are potențialul de a concura cu Valea Prahovei. Pe lângă pensiunile din Valea Doftanei, trebuie să știi că o variantă de cazare ar fi și campingul pentru rulote aflat pe un braț al lacului imens.   

Pe Lacul Paltinu poți pescui sau te poți plimba cu barca, însă înotul nu este indicat. Curenții lacului și diferențele de temperatură ale apei au provocat deja prea multe tragedii.

 

Glodeasa, una dintre puținele păduri virgine din țară

În zonă, foarte aproape de baraj și de lac, sunt și Cheile Doftanei și Rezervația Glodeasa. Cheile Doftanei sunt situate în apropierea lacului și oferă o priveliște deosebită, asemănătoare cu cea de la Cheile Bicazului. Râul Doftana a dat naștere unor superbe chei de o lungime de aproximativ 300 de metri: Cheile Doftanei. Acestea reprezintă un adevărat fenomen carstic, având forma unui adevărat tunel, cu pereți aproape verticali. 

Rezervația Glodeasa este o pădure seculară virgină de fag și brad, situată la o altitudine de 650 – 890 de metri. Pădurea pastrează mărturii ale evoluției învelișului forestier al munților noștri, fiind ferită de exploatarea forestieră. Pe o suprafață  de peste 530 de hectare, se întind arbori cu vârste curpinse între 200 și 300 de ani și înălțimi de 40 – 45 de metri. 

Pădurea Glodeasa este printre puținele păduri rămase virgine la noi în țară, prezentând o remarcabilă diversitate peisagistică: păduri, stânci, pajiști, roci, ape dulci, chei. Peisajul este împodobit cu specii de plante rare, ocrotite prin lege. Rezervația Glodeasa reprezintă un obiectiv turistic deosebit, prin naturalețea perfectă a peisajului. Și nu în ultimul rând, este o veritabilă sursă de aer curat. 

Dacă te hotărăști să rămâi peste noapte pe Valea Doftanei, vei găsi numeroase pensiuni, pentru toate gusturile și pentru toate bugetele. Gazdele sunt mereu foarte primitoare. Trebuie să știi că cei care ajung pe Valea Doftanei își aduc, de regulă, și bicicleta. Nu cumva să pleci de aici fără să guști vestita cașcavea, o specialitate făcută numai din lapte de vacă – un produs bio, o brânză afumată foarte apreciată. 

Fă un popas la Micul Trianon sau la Castelul Iuliei Hașdeu

Dacă nu te grăbești, poți vizita și Domeniul Cantacuzino de la Florești, unde se află palatul construit după arhitectura Micului Trianon din grădina Palatului Versailles. De asemenea, la Câmpina poți vizita straniul Castel al Iuliei Hașdeu, unul dintre puținele temple spiritiste recunoscute în lume. Construit de savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu, în amintirea iubitei sale fiice care s-a stins la 18 ani, templul te cucerește cu legendele lui.