Mult așteptata inaugurare a metroului din Drumul Taberei are loc astăzi. După mulți ani de așteptare și amânări peste amânări, bucureștenii pot circula de astăzi, începând cu ora 12.00, pe Magistrala M5 – secțiunea Eroilor 2  - Romanicierilor – Râul Doamnei – Valea Ialomiței.

Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, în debutul ședinței de Guvern, după ce acesta anunțase vineri că membrii Comisiei Centrale de Recepţie la terminarea lucrărilor de la magistrala M5 şi cei ai Comisiei de Punere în Funcţiune (PIF) au semnat procesele-verbale în urma cărora această magistrală de metrou poate fi dată în exploatare şi, totodată, în trafic cu călători. 

După ani de așteptare, sunt bucuros să anunț public că mâine (n.r. – marți, 15 septembrie), începând cu ora 12.00, magistrala de metrou M5 va fi dată în funcțiune. Ca să ajungem în această etapă nu a fost deloc ușor. A fost nevoie să depășim, împreună cu colegii de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și implicit cu cei de Metrorex SA, o serie de bariere, începând de la cele birocratice, la cele administrative. Astfel, astăzi, putem spune că povestea lucrărilor de la magistrala M5 s-a încheiat. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la bucuria pe care o împărtășim alături de toți bucureștenii, și nu numai!“, a arătat ministrul Lucian Bode, într-o postare pe Facebook. 

Punerea în circulație a metroului din Drumul Taberei a fost anunțată de Bode și în debutul ședinței de Guvern. „Suntem pregătiţi să dăm în circulaţie magistrala M5 Drumul Taberei - Eroilor în cursul zilei de mâine, 15 septembrie“, a spus Bode. Premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe Bode dacă sunt pregătirile făcute pentru M5 cu garnituri de tren şi personal, iar ministrul Transporturilor a replicat: „Categoric“. „Bine ne vedem la inaugurare. Asta e o veste bună, mai ales că speculau mulţi că nu suntem în stare să deschidem metroul“, a conchis Orban. 

Cum vor circula metrourile pe Magistrala M5

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor - Râul Doamnei, Eroilor - Iancului, respectiv Iancului - Pantelimon. Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, are aproape șapte kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Trenurile de metrou vor avea două trasee diferite de la staţia Romancielor de pe Magistrala 5, unul către staţiile Brâncuşi şi Râul Doamnei şi celălalt către capătul de la Valea Ialomiţei, construit separat de linia principală. Cu alte cuvinte, pe trenurile care vor pleca din staţia Eroilor 2 vor fi afişate ca destinaţii fie capătul de la Râul Doamnei, fie cel de la Valea Ialomiţei.

Astfel, între stațiile Eroilor 2 și Romancierilor, trenurile vor circula la un interval de 9 minute între orele 05.00-06.00, 10.00-13.00, 20.00-22.00, de 10 minute între 22.00-23.30 și de 6 minute la orele de vârf, între 06.00-10.00 și 13.00 - 20.00. Între Romancierilor și cele două capete spre care se bifurcă traseul, respectiv Râul Doamnei și Valea Ialomiței, intervalul de circulație se dublează.

Valoarea proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Lucrările la Magistrala M5 de metrou pe ruta Eroilor - Drumul Taberei au început în 2012 şi au avut un prim termen de finalizare a lucrărilor în 2015. Linia 5 de metrou va avea o lungime totală de 6,7 kilometri, zece staţii şi un depou, situat la staţia Valea Ialomiţei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou. 

Bode: În curând bucureștenii pot să folosească cel mai așteptat mijloc de transport din această zonă

Vineri, Lucian Bode a arătat, într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Transporturilor, că urmează să fie stabilit momentul la care magistrala de metrou M5 poate fi deschisă circulației, după îndeplinirea tuturor procedurilor administrative. 

Suntem acum în situația în care pot să afirm cu certitudine că în curând bucureștenii pot să folosească cel mai așteptat mijloc de transport din această zonă, și anume, metroul din Drumul Taberei. A fost o muncă titanică, începută din prima zi a mandatului meu de ministru, pentru a putea să le ofer bucureștenilor, din zona Drumul Taberei și nu numai, ceea ce așteptau de atâția ani. Mulțumesc tuturor acelora care au făcut posibil să ajungem astăzi la acest deznodământ extrem de fericit pentru bucureșteni“, a declarat ministrul Lucian Bode.

                                       

În urmă cu câteva zile, jurnalistul ProTV Vitalie Cojocaru scria pe Facebook că deschiderea circulației pe Magistrala M5 va avea loc fie în această duminică (n.r. – 13 septembrie), fie luni sau marți, înainte de 15 septembrie. 

O veste bună pentru cei care nu mai credeau că prind momentul! Metroul din Drumul Taberei se deschide circulației. Am primit informația chiar acum, am verificat-o din surse sigure și o împărtășesc cu voi. Marele eveniment se va produce fie duminică, fie luni sau marți, săptămâna viitoare. Deci, cel târziu pe 15 septembrie, veți putea călători cu metroul, iar Drumul Taberei nu va mai fi un cartier «rupt» de București“, a scris jurnalistul pe Facebook. 

Jurnalistul a mai arătat că totul depinde de semnarea procesului de recepție și că mai rămân de finalizat anumite lucrări la suprafață, însă acestea nu vor afecta circulația și siguranța călătorilor.

Orban: Mi se pare normal ca metroul să fie pus în funcţiune atunci când poate fi pus în funcţiune

Întrebat dacă i se pare normal ca metroul din Drumul Taberei să fie inaugurat chiar în luna septembrie, lună în care au loc alegerile locale, după ani la rând de întârzieri în efectuarea lucrărilor, premierul Ludovic Orban a declarat pe 22 august că i se pare normal „ca metroul să fie pus în funcţiune, atunci când poate fi pus în funcţiune“.

Mie mi se pare normal ca metroul să fie pus în funcţiune atunci când poate fi pus în funcţiune. Când va fi gata şi cetăţenii din Bucureşti vor putea să îl folosească, atunci va fi pornit şi nu cred că e un lucru negativ să dai drumul la circulaţie pe un tronson de metrou mult aşteptat din Bucureşti“, a spus Ludovic Orban, pe 22 august.

                                                      

Cu o zi în urmă, pe 21 august, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, declara că metroul din Drumul Taberei ar putea fi inaugurat în aproximativ o lună, iar în septembrie „să vedem trenurile de metrou circulând pe M5“.

Ulterior, pe 26 august, Lucian Bode, a declarat că se ferește să mai avanseze o dată pentru darea în circulație a metroului pe Magistrala M5, după ce a primt „tot felul de explicații“ pentru întârzierile înregistrate. 

Eu mă feresc să mai fac anunţuri pe seama Magistralei M5, Drumul Taberei, cu cele zece staţii, pentru că, în momentul când am preluat mandatul, am considerat unul dintre cele mai importante obiective de investiţii pe care noi le derulăm, prin compania Metrorex. Şi astăzi spun că e unul din cele mai importante obiective de investiţii din Bucureşti, nu doar ca valoare, ci ca şi importanţă pentru cetăţeni“, a declarat ministrul Transporturilor, la Digi 24.

Întrebat dacă elevii vor putea merge cu metroul pe 14 septembrie, când începe şcoala, Bode a răspuns: „Ar fi cea mai bună veste pe care am putea să o dăm copiilor şi bucureştenilor ca pe data de 14 să plece cu metroul. Nu depinde de minister, nu depinde de Guvern, depinde strict de modul în care se desfăşoară aceste operaţiuni necesare“.