5G, cea mai avansată tehnologie de comunicații din istorie, care urmează să fie implementată în toată lumea, a generat un val mondial de fake news. Teoriile conspirației au influențat imaginația oamenilor, care au ajuns să creadă că telefoanele mobile le pun în pericol sănătatea prin radiațiile radio și că turnurile GSM cauzează cancer, deși nu există niciun argument științific care să susțină astfel de teorii.

Primele telefoane cu 5G au apărut deja, iar în următorii ani, această tehnologie se va implementa în toată lumea și ne va schimba viața. Cum? Dragoș Preda, secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor, a explicat într-un interviu pentru informatiabucuresti.ro ce înseamnă 5g și cum ar putea să ne afecteze viața de zi cu zi.

Mai întâi, pentru a ne face un tablou simplu și clar, utilizatorul trebuie să știe că 5G are o viteză de 20 de ori mai mare decât actualele rețele 4G, ceea ce ar duce la downloadarea unui film sau serial în câteva minute. Utilizatorii ar putea juca jocuri video în cloud cu o grafică mai bună decât există acum și cu ajutorul 5g, se pot transmite video-uri în 4k fără întrerupere, ceea ce va duce la dezvoltarea aplicațiilor de realitate virtuală și realitate augumentată.  

Vorbim de internetul tuturor lucrurilor, toate aceste tehnologii nu pot să fie dinamizate, nu pot să fie ridicate la justa valoare dacă nu vom avea conectivitate capabilă să transfere aceste date, vorbim de big data deja, tocmai pentru acest lucru trebuie să aducem avansul tehnologic în România”, a explicat Dragoș Preda pentru informatiabucuresti.ro.

Este o digitalizare și mai avansată a vieții decât există în prezent. „Lumea trebuie să fie conectată, iar această conectare trebuie să țină cont de dreptul la viață privată, totodată trebuie să țină cont de aspecte legate de moralitate, de etică, aici ajungem în zona de cyber security, securizarea datelor”, a explicat Dragoș Preda.